Gemeenschapshuis

Uit mijn half jaarlijkse verslag

Geplaatst in: Blog 0

Het gemeenschapshuis vormt het hart van de werkzaamheden van onze Fundación. Daar wonen 6 personen met een intellectuele beperking omdat ze thuis niet (meer) die zorg konden krijgen die ze nodig hadden. Terug naar huis, in welk moment dan ook, is geen reële optie. In deze blog een deel uit mijn halfjaarlijkse verslag met de belangrijkste uitgevoerde werkzaamheden/resultaten t.a.v het directe werk in het gemeenschapshuis.

De samenleving betrekken
Onderdeel van mijn werk is de samenleving bij ons werk te betrekken, het bewustzijn te vergroten en te werken aan een positievere beeldvorming t.a.v. mensen met intellectuele beperkingen. Concreet: mensen bezoeken, ze proberen te activeren voor ons werk, etc. Maar door de afgelopen tijd van coronavirus ben ik minder out-reachend geworden en bezoek ik mensen in mindere mate.
Ook nodigen we mensen uit om met ons een kop koffie/thee te komen drinken voor hun inzet t.a.v. ons, als bedankje. Mensen waarderen het.
Daarnaast gebruik ik whatsapp en e-mail om korte berichtjes te sturen om de band met mensen te versterken. Schrijf blogs, stukjes voor bulletins en nieuwsbrieven.

Er is een kleine groep zeer trouwe vrienden die ons op verschillende manieren steunen. En plotseling komt er een nieuwe persoon langs om ons te ontmoeten en ons een klein geschenkje te geven. Gemiddeld ontvangen we 5 donaties per maand: bakbananen, avocado’s, rijst, bonen, een cake, etc. Soms krijgen we grotere donaties zoals dit semester van de leerlingen van de San Pablo school, van de organisatie ASOPIECAD en een vriendin die een inzameling van levensmiddelen onder haar vrienden had georganiseerd.
Daarnaast helpt een groep professionals ons gratis of rekent ons een vriendschappelijk prijsje: elk half jaar doen we een medische check bij een alternatief arts bij de huisbewoners: een tandarts heeft een kies van Maria Elena gevuld. Elke maand komt er een fysiotherapeute om de voortgang van de oefeningen bij 4 huisgenoten te monitoren, die dagelijks worden gedaan om de houding en mobiliteit van deze personen te verbeteren.

Activiteiten organiseren
Een andere rol is het organiseren van activiteiten binnen en buiten het huis:

  • We hebben onze wekelijkse oefeningen in het zwembad bij een restaurant `Los Angeles` met de huisgenoten, 5 km buiten Juigalpa. We gaan met vervoer, gratis aangeboden door een vriendin. We gaan relatief vroeg in de ochtend, wanneer er nauwelijks nog mensen in het zwembad zijn. Iedereen geniet ervan! In het hoogseizoen, Pasen, of wanneer er een activiteit is in Los Angeles gaan we naar het zwembad van het San Pedro hotel, waar altijd rust is.
  • We hebben wekelijkse een half uurtje dansen in het huis. Dit is erg populair. Iedereen danst heel goed op de muziek van Shakira en Dimension Costeña
  • Eén zondag per maand nodigt Samuel ons uit op de boerderij van zijn vader, 7 km van Juigalpa. Hij heeft ook enkele paarden. Deze rustdag, de verandering van omgeving, met de mogelijkheid tot paardrijden, maken de dag zeer bijzonder. Iedereen geniet van hun rondjes op het paard. We gaan van 10u tot 15u in de middag, en voor een lunch wordt gezorgd!
  • Een andere zeer bijzondere dag voor ons was de dag naar de zee (4 uur rijden). Betaald door onze visite, Daniella en Jorge. Het was een dag van 7.00 uur tot 20.00 uur. Het hele huis ging (inclusief het personeel) en allen genoten volop. We zijn naar dezelfde plek gegaan als vorig jaar, die heel goed beviel. Zo hoefden we geen tijd te verspillen in het zoeken naar een geschikt strand.
  • Met het geld dat over was van onze trip naar de zee van verleden jaar zijn we na ons wekelijkse zwemmen, met iedereen van het huis, gebleven om te eten in Hotel San Pedro om moederdag (30 mei) en kind-dag( 1 juni) te vieren.Voor iedereen een cadeautje!

Leidinggeven aan het team
Een ander onderdeel van het werk is leiding geven aan het team en inspelen op de behoeften van de huisgenoten; en het team daar gevoelig voor te maken. Tot april hadden we een stabiel team met slechts één wisseling van de assistente, die ons helpt met schoonmaken, koken en wassen. Het kostte weinig moeite om een ​​goede vervangster te vinden.
Tijdens mijn afwezigheid (3 weken in Nederland) waren er wrijvingen in het team die het vertrek van een medewerkster veroorzaakte. Wegens geldgebrek in de Fundación kon op dat moment geen vervangster worden aangesteld. In mei viel de keukenhulp/schoonmaakster twee weken uit doordat ze gevallen was. We hebben tijdelijk een geschikte invalster gevonden. In verschillende weken, maar kort op elkaar, werden twee medewerksters ziek. Het team moet in dat geval de gaten in het werkrooster opvullen. Dat is een extra inspanning. Gelukkig werkt een ieder in het team dan goed mee, maar het beperkt wel hun mogelijkheden om vakantie op te nemen of een vrije dag. In juni vertrok nog een medewerkster. Ze studeerde ook en ze moest een stage doen, die niet met haar werk te combineren was. Vanwege haar nog openstaande vakantiedagen was ze snel weg en werkten we slechts met 2 medewerkers verder. Waardoor ik meer mee moest helpen met activiteiten thuis. Op 20 juni kwam er een nieuwe medewerkster binnen, zonder ervaring, maar ogenschijnlijk van goede wil. Ik zit dus in een fase van het trainen van de nieuwe persoon: coachen, teamvorming, zoeken naar hoe je de stabiliteit thuis kunt behouden, enz.
Er zijn geen opleidingen in Nicaragua voor hen die willen werken met mensen met een beperking. Ze komen dus allemaal zonder ervaring binnen in het gemeenschapshuis omdat ze op zoek waren naar “werk”. Niemand weet waar ze aan beginnen, want ons werk bestaat niet in Nicaragua. Een proefmaand is kort om te ervaren of ze voldoende in huis hebben om optimaal te kunnen functioneren.
Momenteel is er nog een vacature voor een medewerkster in het gemeenschapshuis.

Een andere kant van de medaille is om het team te trainen om te kijken naar de behoeften van onze huisbewoners: Denken in ‘hypothese’ t.a.v. het gedrag dat ze laten zien, aangezien ze meestal niet zo verbaal zijn dat ze duidelijk kunnen aangeven wat ze van ons nodig hebben. Ook het bedenken van de juiste methodiek om te helpen bij de ontwikkeling van een ieder is een uitdaging; en het denken in realistische stapjes om nieuwe vaardigheden aan te leren. De veranderingen van nieuwe medewerkers zorgt voor een bepaalde onrust. Door het veranderen van routines, het minder zien van de behoeften van een ieder en door het gebrek aan ervaring om te weten wat te doen. Een voorbeeld: Jonathan is erg gevoelig voor verandering, vanwege zijn behoefte aan routine en plan (autisme), waar nieuwe mensen snel van af wijken zonder het te beseffen, waardoor hij kan blokkeren met bepaald frustrerend gedrag. Onze mensen zijn de beste leraren, als men hun lessen leert begrijpen. Mijn rol is om dat aan de nieuwe medewerksters te laten zien en de lessen te vertalen. Geef daarom geregeld coaching- en trainingen. De vergadering aan het begin van de werkdag is een goed hulpmiddel om het team bewust te maken van wat er met elke huisgenoot gedurende de dag gebeurt. En te komen tot concrete en adequate afspraken.

Opleiding van het personeel
Eenmaal per maand is er, afhankelijk van de mogelijkheid dat het team compleet is, een specifiek moment van opleiding van het personeel. Dit semester werken we aan de thema’s: Geestelijke gezondheid; Ik in teamwerk; persoonlijke verantwoordelijkheid; en elkaar leren superviseren.
De donderdag kozen we als dag dat het team elkaar daadwerkelijk superviseerde om elkaar zo feedback te geven aan de ander en ook zelf van deze ervaring te leren.
Er is altijd administratief werk te doen: het bijwerken van bepaalde werkdocumenten en het maken van de ontbrekende werkmaterialen, het systematiseren van het werk.

Reparaties
In een huis zijn er bijna altijd reparaties te doen. Zeker in een oud en slecht onderhouden huis als waarin wij wonen, met zeer slechte waterleidingen. Dit semester hadden we nogal wat problemen met de beerput. Na weken was de oplossing gevonden.
Geregeld moet ik de juiste persoon vinden om ons te helpen met verzwakte (houten) meubels, computerproblemen etc. Mooi is dat ook deze mensen ons vriendschapsprijzen rekenen.
Twee jongeren van een kerk hielpen ons enkele muren te schilderen met donatie van potten verf. Ze waren onder de indruk van ons werk.

Conclusie
We zitten midden in het jaar 2022. We bevinden ons in een tijd van veel uitdagingen: in het gemeenschapshuis en de activiteitenclub, door de diverse personeelswisselingen. Maar ook in de Fundación, aangezien de economische toekomst van de Stichting onzeker is. En dus: het veilig stellen van wat we tot nu bereikt hebben.
Maar …we hebben laten zien dat dit werk belangrijk is. En dat het kan! En ook, dat de samenleving betrokken kan worden bij dit werk, dichtbij en verderaf. De afgelopen jaren hebben aangetoond, hoe belangrijk het is om samen en op dezelfde lijn te werken om dromen te verwezenlijken. En hoe negatief een gebrek aan communicatie uitpakt.
Ik voel me dankbaar en gezegend voor wat er op ons pad kwam. Het heeft me sterker en mooier gemaakt. Ook dankbaar voor alle ontvangen (inter)nationale samenwerking; de genegenheid en waardering die ik door zoveel mensen voel.
Met dank aan het nieuwe bestuur van VJ, Ruud, Willy en Henk. Ze hebben de tijd genomen om ons te leren kennen en toonden hun inzet en liefde om ons te helpen. Deze steun is van het grootste belang geweest om als Fundación te kunnen bestaan. Er zijn geen woorden om jullie te bedanken, evenals alle vrienden van VJ, die ons steunen!

Astrid Delleman, activiteitenclub – en wooncoördinator 30-6-2022