Op een gegeven moment kregen we het idee binnen de Fundación om een brillenzaak te beginnen, om mogelijk self supporting te worden en minder afhankelijk van buitenlandse donoren. Ana Alicia, de presidente van het bestuur, zette, vanwege de ervaring die ze op dit gebied had, met hulp een marktonderzoek op. En schreef een rapport/project. Dat was in 2019. Met hulp vertaalden we het plan naar het Engels en stuurden het diverse kanten op om te proberen, fondsen te vinden. Via GlobalGiving, met de Little by Little actie van september 2020, kregen we zowaar ongeveer $ 4500, binnen voor de zaak. Mede dankzij velen van u! En bij de actie in maart zo`n $ 3500. Mooie bedragen. Echter nog wel te weinig om te kunnen starten.
Het idee van een brillenzaak als bedrijfje binnen de Fundación werd steeds problematischer omdat het bestuur van Ruach al genoeg heeft aan wat de Fundación van haar vraagt en niet nog meer op haar bord kan nemen. Bovendien is de wet verscherpt, die het functioneren van Non-Gouvermentele Organisaties niet makkelijker maakt. Er is meer controle op het krijgen van buitenlands geld. Het starten van een bedrijfje, onafhankelijk van de Fundación leek dan ook een betere keuze. Maar altijd met het doel met de winst het sociale werk van de Fundación Ruach te begunstigen.
Onze weg
Door de omstandigheden van het leven werd de weg gewezen: Via mijn (Finse) vriendin Sanna kreeg ik een betrouwbaar contact met een zakenvrouw met brillenzaken in Managua, die bereid was te helpen bij het opzetten van een brillenzaak. Haar voorwaarde: een onafhankelijk bedrijf. We lieten de nodige mensen de revue passeren wie we konden benaderen, om deel uit te maken van het bestuur van de brillenzaak. Op grond daarvan besloten we dat ik één van de eigenaressen zou worden en Sanna de andere. En dat we een naamloze vennootschap zouden oprichten.
En aldus geschiedde in maart. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de opstart en alles wat nodig is. De Fundación heeft geen verplichtingen noch enig financieel risico en is de begunstigde van de winst (na aftrek van de gemaakte kosten).
Omdat er nog niet genoeg geld was om op te starten, benaderden we vrienden en vroegen ze om ondersteuning bij de financiering van de opstart van de zaak, door middel van zachte leningen zonder rente, met schriftelijke overeenkomsten.
Werk aan de winkel
Een geschikt lokaal werd gevonden (eind van passage), het huurcontact werd getekend half april. De nodige aanpassingen zijn gedaan om het lokaal om te toveren tot een kleine, maar elegante brillenzaak. Bovendien kwam er een zichtbaar bord op de gevel, werden visitekaartjes gedrukt, werd contact bezocht met lokale tv -kanalen om onze nieuwe winkel onder de aandacht van het publiek te brengen. Ook een rondje instanties, om ons in te kunnen schrijven en erkend te worden, is achter de rug. De brandweer is langs geweest, het ministerie van gezondheidszorg heeft haar toestemming gegeven dat we mogen starten. Geschikt personeel is gevonden, voor de verkoop en aanpassingen van de monturen en een optometrist voor het meten van de ogen, waar we super blij mee zijn, want zij hebben de nodige ervaring en zijn van zeer goede wil. Terwijl noch Sanna noch ik enige ervaring hebben wat met brillen van doen heeft!
Er komt heel wat kijken bij het opzetten van een nieuwe zaak. Maar in een redelijke recordtijd hebben we het voor elkaar gekregen, om in mei nog open te gaan. Moederdagmaand en daarom een maand waarde verkoop redelijk hoog is, volgens betrouwbare bronnen. 20 mei gingen we open, om vast warm te draaien. En afgelopen week was de officiële opening. De eerste brillen zijn verkocht en we zijn tevreden over het aantal mensen die de winkel al hebben weten te vinden.
Onze services
We hebben een redelijk aanbod in brilmonturen, qua aantal en diversiteit. Ook voor kinderen, wat hier minder voor de hand ligt. Er is een optometrist die de ogen kan opmeten. De brillen worden in Managua gemaakt en komen na een week terug om aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. We hebben brillenhoesjes, schoonmaakspray’s etc. Afhankelijk van de vraag waar we verder op in zullen spelen.
Het leven
Tijdens mijn praatje op de officiële opening, haalde ik een zin aan van zuster Teresa van Calcutta: wie niet dient in het leven, dient niet te leven…Want de brillenzaak is geboren uit een wens tot dienen en delen. En uitte ik mijn dankbaarheid naar al die mensen die hebben geholpen om onze droom waar te maken. In een korte tijd hebben we zoveel voor elkaar gekregen, daar word je stil van! De wonderen zijn echt de wereld nog niet uit. We hadden daarom ook een pater gevraagd het lokaal te komen zegen en het personeel, en aldus geschiedde.
Wie had gedacht dat ik ooit nog eens zakenvrouw zou worden?! Als je het mij in november gezegd zou hebben had ik je verwonderd aangekeken. Maar het is wat het is. Gelukkig heb ik geleerd steeds meer vertrouwen te hebben in het leven waardoor ik me graag laat verrassen door het leven.
Cadeautjes of giften voor de zaak, die dus indirect ten goede komen voor het werk van de Fundación Ruach kunnen gestort worden via Stichting Vivir Juntos.